Τα παλαιότερα κοσμήματα στον κόσμο
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για τα παλαιότερα κοσμήματα; Ίσως το παλαιότερο κόσμημα θα μπορούσε να είναι ένα αρχαίο μαργαριτάρι. Ίσως πρόκειται για αιγυπτιακό lapis lazuli ηλικίας 5.000 ετών ή για τυρκουάζ ή χρυσό Αζτέκων ηλικίας 4.000 ετών. Ξανασκέψου το! Τα παλαιότερα γνωστά είδη κοσμήματος είναι δύο χάντρες κέλυφος που βρέθηκαν στο σπήλαιο Skhul στο Ισραήλ. Οι οργανικές χάντρες είναι περίπου 100.000 ετών και περίπου το μέγεθος των μπιζελιών. Προέρχονται από ένα είδος θαλάσσιου μαλακίου που ονομάζεται Nassarius και έχουν διατρυπηθεί, ίσως με εργαλεία από πυριτόλιθο, που οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι χρησιμοποιήθηκαν ως χάντρες. Θεωρείται ότι οι χάντρες δεν ήταν μόνο διακοσμητικές, αλλά εξυπηρετούσαν και συμβολικό σκοπό.

Μια μεγαλύτερη ποσότητα παρόμοιων χαντρών ανακαλύφθηκε επίσης στο σπήλαιο Blombos της Νότιας Αφρικής. Οι χάντρες της Νότιας Αφρικής έχουν ηλικία περίπου 70.000 ετών και διαφέρουν από το γεγονός ότι κάποιοι είχαν ίχνη κόκκινης ώχρας. Αυτό υποδηλώνει ότι αυτές οι πρώιμες χάντρες μπορεί να έχουν βαφτεί και θα μπορούσε να είναι η πολύ παλαιότερη γνωστή περίπτωση επεξεργασίας πολύτιμων λίθων. Εναλλακτικά, τα σφαιρίδια θα μπορούσαν να έχουν τρίψει σε μια βαμμένη επιφάνεια, όπως το δέρμα που είχε επικαλυφθεί με κόκκινη ώχρα.

Μια άλλη χάντρα Nassarius βρέθηκε επίσης στο Oued Djebbana της Αλγερίας. Η χάντρα θεωρείται ότι έχει ηλικία τουλάχιστον 35.000 ετών. Δεδομένου ότι η τοποθεσία του τόπου όπου βρέθηκε η χάντρα ήταν περίπου 160 χιλιόμετρα από τον φυσικό θαλάσσιο βιότοπο Μονόπετρο του Νασσάρου, συνήχθη το συμπέρασμα ότι η χάντρα μεταφέρθηκε.

Αυτές οι ανακαλύψεις αποδεικνύουν την εξέλιξη των σύγχρονων ανθρώπων και υποδηλώνουν ότι κολιέ ονόματα οι άνθρωποι προέρχονταν από την Αφρική. Θεωρείται ότι οι άνθρωποι υπήρχαν στην Αφρική περίπου 200.000 χρόνια πριν.

Αυτές οι αρχαίες χάντρες εργαστήριο χρυσοχοΐας ήταν πιθανότατα στοιβάζονται μαζί και φοριούνται ως κολιέ, βραχιόλι ή άλλη μορφή στολισμού. Αυτό αποδεικνύεται στην επιπέδωση των επιφανειών που θα έχουν τριπλασιάσει και φθαρεί με την πάροδο του χρόνου. Οι χάντρες θα μπορούσαν επίσης να είχαν αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ως ένα είδος πρώιμου νομίσματος.


Ο Nassarius, επίσης γνωστός με το λιγότερο λαμπερό όνομα, "σαλιγκάρια λάσπης nassa" ή "whelks σκύλου" μπορεί ακόμα να βρεθεί σε όλο τον κόσμο σήμερα. Το λατινικό γένος τους προέρχεται από τη λέξη "nassa", που σημαίνει ένα μακρύ, στενό καλάθι που χρησιμοποιείται για την αλίευση ψαριών. Ο Νασάριος τρέφεται με ψάρια, αλλά με καθαρισμό παρά με παγίδευση. Αυτά τα ελκυστικά μαλάκια είναι χρήσιμα για τα ενυδρεία κατά τη διατήρηση των δεξαμενών και την καθαρή άμμο.

Τα ελκυστικά κοχύλια του Nassarius έχουν μια ποικιλία χρωμάτων, από λευκό έως σκούρο καφέ ή μαύρο. Τα κελύφη μπορεί να είναι ραβδωτά, λεία, αιχμηρά ή στρογγυλεμένα και μερικά έχουν ριγέ ή στίγματα. Τα κοχύλια Nassarius συλλέγονται από μερικούς και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται στο κόσμημα μέχρι σήμερα. Τα σύγχρονα κοσμήματα κέλυφος είναι ποικίλα και δημιουργικά, με τα γυαλιά να είναι γυαλισμένα, βαμμένα, βαμμένα, επικαλυμμένα με ρητίνη, τρυπημένα, τυλιγμένα με συρματόσχοινα, τοποθετημένα σε θήκες ή μικροσκοπικά γυάλινα μπουκάλια με άμμο και αναμεμειγμένα με πολύτιμους ασημένια κολιέ ονόματα και ημιπολύτιμους πολύτιμους λίθους. Τα κοχύλια είναι αρκετά ευπροσάρμοστα και μπορούν να γίνουν σε μενταγιόν, βραχιόλια, σκουλαρίκια, διακοσμήσεις μαλλιών και ακόμη και δαχτυλίδια.

Τα κοχύλια από το σπήλαιο Skhul βρίσκονται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου στην Αγγλία. Οι χάντρες από το σπήλαιο Blombos στη Νότια Αφρική παρουσιάστηκαν στη συλλογή γραμματοσήμων της Νότιας Αφρικής και η χάντρα από το Oued Djebbana οικονομικά μονόπετρα στην Αλγερία πραγματοποιήθηκε στο Musée de l'Homme, στο Παρίσι της Γαλλίας.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Comments on “Τα παλαιότερα κοσμήματα στον κόσμο”

Leave a Reply

Gravatar