Κοσμήματα από πλατίναΚοσμήματα από πλατίνα


Το λευκόχρυσο είναι ένα χημικό στοιχείο, ένα ορυκτό και μια ομάδα στοιχείων. Είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο μέταλλο που βρίσκεται στο φλοιό της Γης. Εμφανίζεται στα Όρη Ουρά της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Νότιας Αφρικής, του Καναδά, της Ζιμπάμπουε και της Αυστραλίας. Το μεγαλύτερο μέρος της πλατίνας στον κόσμο εξορύσσεται από τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική. Το λευκόχρυσο χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή καταλυτικών μετατροπέων για εξάτμιση αυτοκινήτων. Χρησιμοποιείται επίσης στον ιατρικό τομέα. Επιπλέον, η πλατίνα χρησιμοποιείται για κοσμήματα, λόγω της πανέμορφης λαμπερής λάμψης, της αντοχής στη διάβρωση, της ελατότητας και της ανθεκτικότητας.

Ο πλατινός είναι ένα στοιχείο, οπότε υπάρχει από την εξέλιξη της Γης. Ωστόσο, δεν έχει χρησιμοποιηθεί τόσο ευρέως όσο ο χρυσός. Ο λευκόχρυσος βρέθηκε σε μικρές ποσότητες στα αρχαία αιγυπτιακά αντικείμενα, όπως το Κάστρο των Θηβών και η πλατίνα χρησιμοποιήθηκαν από τους Παλαιο-Ινδιάνους της Προ-Κολούμπια. Το στολίδι στο αυτί στην εικόνα παρακάτω είναι ένα τεχνούργημα από τους ανθρώπους του Tumaco, που ζούσαν στον Ειρηνικό, στην περιοχή των συνόρων Κολομβία-Ισημερινός. Ήταν κυνηγός-συλλέκτης που βρέθηκαν πολύτιμα μέταλλα στην άμμο του ποταμού μεταξύ 700 π.Χ. και 350 μ.Χ. Τα ταφικά τους ανάχωμα περιείχαν πολύτιμα λείψανα, όπως περιδέραια, στολίδια αυτιών, δαχτυλίδια μύτης και διαδηλώσεις.
Tumaco Platinum, χρυσό και πέτρινο στολίδι αυτιού
Tumaco Platinum, χρυσό και πέτρινο στολίδι αυτιού

Οι καταθέσεις πλατίνας ανακαλύφθηκαν από τους Ευρωπαίους τον δέκατο όγδοο αιώνα, δηλαδή τον Αντόνιο ντε Ουλόλα της Ισπανίας. Το λευκόχρυσος παίρνει το όνομά του από την ισπανική λέξη, πλατίνα, που σημαίνει "μικρό ασήμι". Το όνομα οφείλεται στην παρόμοια εμφάνιση του με το ασήμι. Η αξία της πλατίνας δεν πραγματοποιήθηκε αυτή τη στιγμή. Οι Ισπανοί περιστρέφονταν για χρυσό και βρήκαν την πλατίνα ενοχλητική, επειδή ήταν δύσκολο να χωριστεί από το χρυσό. Οι μεταγενέστεροι πειραματισμοί οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η πλατίνα ήταν δύσκολο να εργαστεί λόγω του υψηλού σημείου τήξης και των ακαθαρσιών που την καθιστούσαν εύθραυστες. Κοντά στο τέλος του δέκατου όγδοου αιώνα κάτω από τη βασιλεία του Carlos III, γάλλου χημικού, ο Pierre-Francois Chabaneau κατάφερε να παράγει καθαρή πλατίνα. Αυτό σημάδεψε την αρχή της "εποχής του πλατίνα" στην Ισπανία.


Οι αποθέσεις πλατίνας ανακαλύφθηκαν στα ορεινά Ουρά της Ρωσίας το 1823. Ωστόσο, τα κοσμήματα πλατίνας ήταν σπάνια μέχρι την ανάπτυξη του πυρσού των κοσμηματοπώλων υψηλής θερμοκρασίας (πυροσβεστήρας οξυγόνου) γύρω στα μέσα του 1800. Μετά από αυτό, η πλατίνα έγινε το απαραίτητο μέταλλο για μονάρχες σε λευκοχρυσο κολιε με ματακι όλο τον κόσμο. Μετά την ανακάλυψη μιας κατάθεσης στον Καναδά, οι ΗΠΑ προκρίθηκαν στην τάση. Μια μεγάλη κατάθεση πλατίνας ανακαλύφθηκε αργότερα στη Νότια Αφρική.

Στη δεκαετία του 1920, κατά τη διάρκεια της περιόδου Art Deco, και στη δεκαετία του 1930, η πλατίνα έγινε ένα εξέχον υλικό που είδε να κοσμεί τα αστέρια και τα δικαιώματα του Χόλιγουντ. Αλλά στην αρχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η αμερικανική κυβέρνηση το θεωρούσε ως «στρατηγικό» μέταλλο και απαγόρευε τη χρήση του για κοσμήματα. Τα κοσμήματα λευκόχρυσου εμφανίστηκαν και πάλι μετά τον πόλεμο και κέρδισαν τη δημοτικότητά τους στη δεκαετία του 1960 στην Ιαπωνία και αλλού στη δεκαετία του 1970 και του 80, όταν αυξήθηκε το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε χρυσό. Από τη δεκαετία του 1990, τα ασημενια κοσμηματα αθηνα κοσμήματα λευκόχρυσου ήταν πιο δημοφιλή από ποτέ, ειδικά για δαχτυλίδια αρραβώνων.

Τα κοσμήματα πλατίνας συνήθως κατασκευάζονται από κράμα, με ιρίδιο, κοβάλτιο ή ρουθήνιο. Η λεπτότητα του κοσμήματος πλατίνας ποικίλλει και μπορεί να υποδεικνύεται με σφραγίδα που λέει "850" για 85% πλατίνα, "900" για 90%, "950" για 95% και "999" για καθαρότητα 99,9%. Μπορεί ασημενια ονομα να σφραγίζεται με την εικόνα ενός σφαίρα, πράγμα που σημαίνει ότι η πλατίνα έχει καθαρότητα 950 ή 999. Μπορεί επίσης να υποδεικνύει το άλλο υλικό στο κράμα, όπως "Ir" για ιρίδιο, "Ru" για το ρουθήνιο ή " Co "για το κοβάλτιο. Αυτά τα γραμματόσημα είναι προαιρετικά.

Το λευκόχρυσο δεν είναι ανθεκτικό στις γρατζουνιές, αλλά όταν γδαρθεί, το υλικό μετατοπίζεται και όχι φθαρμένο. Το κόσμημα πλατίνας αναπτύσσει μια πατίνα με την πάροδο του χρόνου, αλλά μπορεί να γυαλιστεί ξανά και ξανά χωρίς να χάσει όγκο, σε αντίθεση με άλλα πολύτιμα μέταλλα τα οποία τείνουν να φθείρονται τα τελευταία χρόνια. Το λευκόχρυσο είναι πιο ανθεκτικό από το λευκό χρυσό, το οποίο μπορεί να έχει κιτρινωπή απόχρωση. Ο λευκός χρυσός μπορεί να επιμεταλλωθεί για να επιτύχει την ίδια εμφάνιση με την πλατίνα, αλλά η επίστρωση μπορεί να φθαρεί.

Το κόσμημα πλατίνας τείνει να είναι περίπου διπλάσιο από την τιμή του χρυσού κοσμήματος. Ωστόσο, αν επιλεγεί ως πολύτιμο μέταλλο για κοσμήματα, θα διαρκέσει περισσότερο από δύο ζωές.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Comments on “Κοσμήματα από πλατίνα”

Leave a Reply

Gravatar